Resor till Mars

Rymdresor i science fiction-litteraturen kan vara av två olika typer. Antingen betonas själva resan som i Martinssons Aniara eller så är det destinationen, en främmande planet, som är det intressanta. När det gäller den sistnämnda typen så utspelar sig de bästa på Mars.

Omslag till Invasion på Mars. Ett rymdskepp kommer från en mörkblå himmel till en vit planet genom en vit cirkel.

Kanske att den allra bästa av dessa böcker är Invasion på Mars av Ray Bradbury. Här i en svensk utgåva från 1961 utgiven hos Norstedt i en bokklubbsserie som hette Vår bok. Omslagsillustrationen är av Lars Bramberg som också formgivit Svensk bilprovnings logotyp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och visst anar man likheten i den stiliserade cirkelformade symbolen (som visserligen föreställer en bromsprovare och inte Mars).

Science fiction som kolonisationskritik

Invasion på Mars kom ut 1950 och utspelar sig mellan åren 1999 och 2026. Jorden hotas av atomkrig och människor söker sig andra möjligheter och börjar kolonisera Mars. Mars är dock inte obebodd. Där finns intelligent liv men ett som är svårt att förstå för människorna och som de därför inte tycker sig behöva ta hänsyn till. Mänskligheten har hos Bradbury inte utvecklats i takt med de tekniska framstegen. Den saknar ödmjukhet inför sina egna brister. Samma typ av problem som uppstått vid kolonisering på jorden dyker upp även här, som ursprungsbefolkning som dör av sjukdom som de inte är immuna mot. Så småningom lämnar de flesta människor Mars, plundrad och i ruiner.

Intelligent liv

Originalen till berättelserna i En irrfärd på Mars av Stanley G. Weinbaum publicerades mellan 1934 och 1936. I de här berättelserna beskrivs möjligheten att intelligent liv kan se annorlunda ut än vad vi är vana vid. Den vill visa på vikten av att inte alltid ha sig själv som utgångspunkt när man vill förstå andra.

Här har vi en svensk utgåva från 2015. Marskartan på omslaget ritades 1888 av Giovanni Schiaparelli. Omslaget i övrigt har gjorts av Gunnar Welin som också är översättare till boken.

Omslag till En irrfärd på mars. Pyramider och en grön varelse under en karta över Mars mot en orange bakgrund.
Omslag till Aelita. Kvinnoansikte och rymdraket i blått mot en orange bakgrund.

Socialism på Mars

Men ännu tidigare än så hade människan rest till Mars i litteraturen. Från det nybildade Sovjetunionen reste man dit redan 1923. I Aelita ser invånarna ut ungefär som på jorden. Civilisationen på Mars härstammar från Atlantis och man har stora problem med klassklyftor vilket de modiga sovjetmedborgarna är villiga att hjälpa till att åtgärda. Romanen är skriven av Aleksej Tolstoj som endast på långt håll är släkt med Leo.

På svenska är boken utgiven på förlaget Arbetarkultur 1956. Jag vet tyvärr inte vem som har gjort det fina omslaget.

Interstellär kristendom

I litteraturen befolkas ofta främmande planeter på ett lämpligt sätt för att metaforiskt framhålla en ideologi. Rymden hos C.S. Lewis är befolkad av intelligent liv som är överlägset det mänskliga. Han har skrivit en science fiction-trilogi där den första boken utspelar sig på Mars. Det gudomliga är närvarande i övriga solsystemet på ett sätt som vi förlorat på jorden.

Den första svenska utgåvan av Utflykt från tyst planet kom 1955. På originalspråk kom den 1938.

Omslag till utflykt från tyst planet. Siluett av en man som som står vänd mot ett stort vitt klot. Han håller ena armen framför ögonen och sträcker den andra mot klotet.