Sekelgammal julmat
Vad lagade man för julmat för hundra år sedan? Våra samlingar avslöjar en traditionstung genre med oväntade geografiska utblickar och ingredienser.
Julen har mycket gott att bjuda på i matväg. Traditionellt och köttrikt för den som gillar det, men också ett tillfälle att tänka grönt och hållbart och få nya influenser. Mattidskrifternas julutgåvor kan leda oss en bit på vägen, men nog så spännande är att undersöka vad man åt förr. Vi hoppar ett sekel bakåt i tiden, botaniserar i KB:s samlingar av kokböcker och hittar mycket som är bekant och annat som vi tacksamt konstaterar är bortglömt. Därtill får vi oss några matnyttiga tips att ta med till vår egen tid.
Ryska ärter till lutfisk
Lutfisken är en julklassiker som inte älskas av alla. Testa att servera den med ryska ärter! Det är både billigt och gott och vi bjuder på hela receptet som härstammar från 1913:
"1 kg ryska ärter lagas i vatten att svälla kvällen innan de skola användas. Då läggas de i kokande vatten att koka mjuka. Bäst är att ångkoka ärterna, ty då bliva de ej vattniga. När de skola serveras, nedrör man ett stycke smör och socker efter smak bland ärterna."
Dansk rödgröt
Känns julgröten lite blek och trist? Detta recept antyder att gröten är färggladare på andra sidan sundet. Vi rundar av middagen med lite dansk rödgröt från 1913:
"Vinbärs- eller hallonsaft utspädes med vatten och avsmakas med socker allt efter behag. Sedan hälles saften i en kastrull och får koka över elden, då man ivispar i kallt vatten utrört sagomjöl. När gröten fått ännu ett uppkok, uppslås den i en glasskål eller i väl sköljda koppar, och när den stelnat, uppstjälpes den och garneras med rosafärgad vispgrädde."
Tysk tigerkaka
När julmaten är avnjuten väntar kakor och godis. Jag föreslår att du bakar en tysk tigerkaka från 1923. Utgå från ditt vanliga recept men följ noga dessa anvisningar för den rätta tigerrandningen – och märk väl, tre eller fem varv, varken mer eller mindre:
"Ungefär tredjedelen av smeten hälles i en spillkum och i denna smet blandas kakaopulvret försiktigt. Den övriga smeten smaksättes med vaniljsockret. I en väl smord och brödbeströdd form lägges varvvis vanilj- och chokladsmet i tre eller fem varv. Vaniljsmet överst och underst."
Oväntade julingredienser
Sandrullader är skurna småkakor som gräddas gyllengula och doppas i kristallsocker. Förmodligen har de fått sitt namn efter färg och konsistens.