Gröna ön
Vad kunde hända år 1939 om du kombinerade socialministerns hustru med en före detta livstidsfånge och hans nyutkomna bok? Mycket kunde hända.
Välkomna till den andra fristående delen av serien om kontroversiella böcker på KB. Har du inte läst den förra delen så är det absolut inget hinder för att ta del av denna. Den förra boken gick i svart, den här går mer i grönt.
Gröna ön
Boken heter “Gröna ön”. Namnet anspelar på Långholmen där en viss Bruno Poukka från Finland avtjänade sitt fängelsestraff, detta efter mordet på taxichauffören Karl Hugo Svensson 1925. År 1938 friges och utvisas han från Sverige. Där kunde också hela historien tagit slut, bara bleknat bort i tidens glömska. Men som ni säkert redan gissat blev det inte riktigt så. Nej, det vore ett klent blogginlägg i så fall.
Vi tar oss till året 1939 och världen ska snart stå i brand. Poukka har skrivit en bok om sin fängelsetid och lyckats med konststycket att få självaste Else Kleen att skriva förordet till den. Olof Kinberg – chef för Långholmens rättspsykiatriska avdelning – är den som uppmärksammat Kleen på manuskriptet. Kinberg imponerades av Poukkas intellektuella kapacitet, bland annat lärde sig denne sex språk under sin fängelsetid. Kleen lyckas sedan få Bonniers att ge ut boken på villkor att hon själv tar på sig allt ansvar. Boken är nämligen allt annat än smickrande för fängelsepersonalen, dåliga förhållanden och så kallade "källarresor" med tillhörande misshandel beskrivs av författaren.
Else Kleen var nu inte vem som helst utan gift med socialminister Gustav Möller sedan 13 år tillbaka. Till yrket journalist och författare med ett stort engagemang i sociala frågor som hälso- och fångvård. Engagemanget för Poukkas bok visade sig dock få stora konsekvenser, åtal väcktes för ärekränkning och förtal av personalen på fängelset. Kleen blev dömd som ansvarig utgivare och fick två månaders fängelse samt böter, fängelsestraffet avtjänades ironiskt nog på Långholmen.
Kvarvarande upplaga av "Gröna ön" beslagtogs och även Kungliga biblioteket lade restriktioner på boken. Det kan ni se spår av på både bokomslaget högst upp och katalogkortet här nedan. "K-saml." står för Konfidentiell samling, här hamnade fram till 1955 material som av olika anledningar inte fick lånas ut. Efter avtjänat straff fortsatte Kleen att arbeta för reformer inom fångvården och bidrog starkt till att straffverkställighetslagen ändrades 1945. Else Kleen avled 1968 vid en ålder av 86 år, Poukkas vidare öden är oklara.
Det avslutar den andra fristående delen i serien om kontroversiella böcker på KB, den första handlade om boken "Tolkien och den svarta magin". Nästa del har en kunglig koppling, missa inte den!