Vem vågar baka 1930-talets intressantaste pepparkaka?
En pepparkaka ska vara god, söt och kryddig. Men kan den också vara intressant? Vi hittar en bortglömd dimension av julbestyren i pepparkaksrecept från förra seklet.
Oväntat grepp på välbekant kaka
När tidningen Nya Dagligt Allehanda under 1930-talet gav ut små handböcker i följetong, fick den älskade pepparkakan en helt egen serie med recept i tunna broschyrer. "Farmors mors pepparkakor" från omkring 1750 samsas här med mer moderna "Göteborgs-pepparkakor" och recepten är alla utvalda i en tävling.
När man läser recept av modernt snitt brukar det framhållas att pepparkakor ska vara lättkavlade, söta, kryddiga och goda. Men i denna serie från förra seklet är underrubriken något oväntat ”De intressantaste recepten…”.
Utmaning och recept
Kanske tar vi idag alltför lättvindigt på de välbekanta kakorna. Finns det ytterligare en bortglömd dimension av pepparkaksbaket? Jag utmanar härmed läsekretsen att testa – vem vågar baka 1930-talets intressantaste pepparkaka?
Här är ett av de mest intressanta recepten, lycka till!
Ge inte upp, här finns hjälp!