Tillgänglighet

Alla är välkomna till Kungliga biblioteket. Här finns information om hur vi har anpassat våra lokaler.

Biblioteket i Humlegården

 • Från Humlegårdsgatan går en cirka 60 meter lång grusväg fram till huvudentrén. Inom tio meter från entrén finns två parkeringsplatser för besökare med parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Det finns inga fler parkeringsplatser, övriga besökare hänvisar vi till stadens parkering på gator och i parkeringshus.

  Till höger om huvudentréns trappa finns en entrédörr på markplan som är försedd med dörröppnare. Direkt innanför finns en hiss till bibliotekets entréhall. Hissens mått är 1,1 x 1,5 meter.

 • Diskarna i expeditionen för information och lån samt Tidningsläsesalen är höj- och sänkbara. Hörslinga modell UniVox DLS-70 är installerad vid receptionen, expeditionen för information och lån samt i Hörsalen.

  Hiss till plan 1, 2 och 3 i Annexet finns på entréplanet. Hissens mått är 1,9 x 1,08 meter. Entré till hörsalen finns på plan 2.

  I Stora läsesalen och Forskarläsesalen finns referenslitteratur som bara kan nås via smala trappor. Personalen hjälper gärna till att hämta böcker. Kontakta oss innan besöket för att få bästa möjliga service.

 • Förstoringsglas med och utan belysning finns att låna i läsesalen för tidningar, i expeditionen för information och lån samt i Specialläsesalen.

  Om du har svårt att läsa tryckt text och därför inte kan ta del av ett speciellt verk som endast finns på KB, har du rätt att låna ett anpassat exemplar av verket. Biblioteket kan till exempel hjälpa till med inskanning av text till datorfiler i format som kan läsas i talsyntesprogram.

  Beställning av inskannade filer görs i expeditionen för information och lån.

 • De växter som finns i KB är godkända av astma- och allergiförbundet. Bibliotekets städprodukter är fria från parfym.

  Personalen uppmanas även att avstå från parfym och andra starkt doftande produkter under arbetsdagen.

  Assistanshundar är tillåtna i lokalerna, dock inte andra pälsdjur.

 • Tillgängliga toaletter finns på varje våningsplan.

Roggebiblioteket i Strängnäs

Roggebiblioteket har en allmän parkering bakom huset och en ramp vid entrén. Inne i byggnaden finns en tillgänglighetanpassad hiss och toalett.

För frågor

E-post: info@kb.se
Telefon: 010-709 30 30
(måndag–fredag kl. 12.00–16.00)

KB:s lokaler

Så här hittar du i biblioteket

På KB hittar du flera olika läsesalar och expeditioner. Vart du ska vända dig beror på vilken typ av material du ska studera.

Lär dig mer om lokalerna
så funkar det

Är det ditt första besök på KB?

KB fungerar inte riktigt som andra bibliotek och det finns vissa saker som är bra att veta innan du kommer hit.

Så här kan du förbereda ditt besök
Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?