Nikolaj II i KB:s ryska samling
Den 2 mars 1917 abdikerade Nikolaj II, Rysslands siste tsar. På Kungliga biblioteket finns bland annat utgåvor av hans dagböcker och brevväxling.
I februari 1917 började oroligheterna i Rysslands dåvarande huvudstad Petrograd (som Sankt Petersburg döptes till under första världskriget). Situationen rapporterades snabbt som okontrollerbar. Riksduman, en del av det ryska parlamentet, var oregerlig. De upprörda folkmassorna intog gatorna. Nyheterna från fronten var nedslående. Frågan om tsardynastin Romanovs herravälde ställdes på sin spets.
Tsaren reser mot Petrograd
Just då befann sig tsaren Nikolaj II i det militära högkvarteret i vitryska staden Mogilev. När nyheterna om den revolutionära stämningen fortsatte att strömma in bestämde han sig för att ta sig till Petrograd. Där, förutom statsangelägenheterna, fanns även hans fru och barn. Men i närheten av Petrograd stoppades hans tåg. Nikolaj II informerades om att de närliggande tågstationerna var i händerna på rebellerna.
Tåget fick backa till Pskov, 300 km från Petrograd. Där möttes Nikolaj II av general Ruzskij som senare i sina memoarer förklarade att han agerade utifrån sin uppfattning om landets bästa; han informerade och rådde tsaren så gott han kunde.
Förräderi, feghet och svek
Både riksduman och de övriga generalerna rekommenderade tsaren att abdikera. Enligt Ruzskij tog det 2 timmar och 45 minuter för Nikolaj II att bestämma sig. I sin kungliga vagn på ett sidospår, avskuren från huvudstaden, den militära makten och sin familj abdikerade Nikolaj II den 2 mars 1917. Först till förmån för sin son Aleksej, men senare till förmån för sin yngre bror Michail Aleksandrovitj som abdikerade strax därefter.
Så här skriver Nikolaj II i sin dagbok vid tidpunkten för sin abdikering: ”Klockan ett lämnade jag Pskov med tunga känslor efter allt jag fått uppleva. Omgiven av förräderi, feghet och svek”.
Tåget lämnade Pskov med Nikolaj Romanov ombord, nu endast som överste i den ryska armén.
Studera Nikolaj II på KB
Dessa och andra händelser rörande Nikolaj II:s abdikering kan studeras på Kungliga biblioteket på originalspråk, både med hjälp av källmaterial och historisk forskning. I vår ryska samling har vi tryckta utgåvor av Nikolaj II:s dagböcker och av hans brevväxling med modern Maria Fedorovna och hustrun Aleksandra Fedorovna.
Vi har även publicerade arkivhandlingar i form av dokument, telegram som skickades mellan olika makthavande grupperingar, militära högkvarteret och Nikolaj II och transkriberingar av telefonsamtal. Dessutom kan man läsa memoarer av olika vittnen eller, varför inte, följa händelserna dag för dag i revolutionärernas tidning Izvestija.
Vad händer med tsaren Nikolaj II
Enligt information från S.R.D. blev tsarens tåg stoppat mellan stationerna Bologoe och Dno; bakom tåget ordnades ett rälshaveri. Nästa station är intagen av revolutionärernas armé. Frågan om Nikolajs arrestering och abdikering är väckt.
Enligt andra källor är Nikolaj skickad till Pskov.
Tsarinnan är hysterisk. Tronföljaren har 39 graders feber – mässling.
(Ur Izvetsija nr 3, 2 mars 1917)