Smaklig spis! Matsedlar 1840−1970
Får det lov att vara snällklopps? Eller kanske en smörgås med gott pålägg och en fräsare? Till dessert bjuds på russin och mandlar. Gästen som vill unna sig något extra kanske rent av beställer ett franskt päron eller färsk ananas från sydligare breddgrader.
I KB:s samlingar kan du utforska hundra år gamla menyer från svenska restauranger. Förkovra dig i kötträtter och ansjovis, syltlök och kompotter. Vad kostade en pilsner och vad gick rysk caviar loss på?
Tack vare omfattande digitisering finns nu över 500 matsedlar från åren 1840−1970 att studera. Det är stor geografisk spridning på restaurangerna, som är belägna i både större och mindre städer. Ändå är det här bara en bråkdel av alla matsedlar som vi har samlat in under åren.
Resten hittar du i KB:s vardagstryckssamling, som går att ta del av på plats i våra lokaler. Där kan du fortsätta följa maten genom historien, ända fram till dagens sushi och veganburgare.
Tills dess får du här ett litet smakprov!
Smaklig spis! Matsedlar 1840−1970 - Kollektion
Andra utställningar
- Franska modemagasin
Delikat franskt mode i sitt esse.
- Resor och utvandring
Hur förberedde sig svenska utvandrare inför färden över Atlanten?
- Carl Clercks fjärilar
Undersköna fjärilsillustrationer blev skatteindrivarens fall.
- Nelly Sachs rum
En Nobelprisbelönad poet och hennes etta på söder.
- Holtermanska samlingen
Engelska och franska karikatyrer från 1770-1820.
- Konstnärliga affischer
Reklamkonst från slutet av 1800-talet.