Till skydd för kulturarvet – nu startar Blue Shield Sweden
The International Committee of the Blue Shield (ICBS) har godkänt den svenska ansökan om en nationell kommitée för skydd av kulturarv i väpnad konflikt och naturkatastrofer. I kommittén ingår KB, Riksarkivet och representanter för kulturarvsorganisationerna ICOM och ICOMOS.
Syftet med ICBS är att arbeta enligt 1954 års Haagkonvention, till skydd för kulturarv som hotas i samband med krig, konflikter och naturkatastrofer. Konventionen är en av de så kallade krigets lagar som FN:s medlemsländer har åtagit sig att respektera.
Nationella Blue Shield-kommittéer har än så länge bildats i närmare 40 länder. Arbetet bedrivs på ideell basis och medlemmarna består vanligtvis av kulturarvsinstitutioner. I ljuset av säkerhetsläget i Europa behöver kunskapen om kulturarvets betydelse och utsatthet i krig stärkas. Medlemskapet i Nato ställer även särskilda krav på skyddet av kulturarv.
Värdefullt utbyte av erfarenheter
– Styrkan med Blue Shield är att olika professioner inom kulturarvssektorn möts i utbildningsinsatser och erfarenhetsutbyten. Nätverken ger också möjlighet att samla resurser och kompetenser såväl nationellt som internationellt. De erfarenheter som finns från arbete med skydd av kulturarv i katastrof- och krigsdrabbade länder är värdefulla för oss i Sverige att ta del av, säger Helene Rånlund, ordförande i interimstyrelsen för Blue Shield Sweden.
Ett viktigt stöd i krisberedskapen
– Jag har sedan sju år tillbaka, tillsammans med övriga styrelsemedlemmar, arbetat hårt för bildandet av en svensk Blue Shield-kommitté, och är jätteglad över att vi äntligen har blivit godkända. Det är extra viktigt med nätverk i en orolig samtid med nya risker och hotbilder. Jag är övertygad om att Blue Shield kommer att vara ett viktigt stöd i säkerhetsarbetet och krisberedskapen för de svenska kulturarvsinstitutionerna, säger Greger Bergvall, KB:s representant i styrelsen.
Interimstyrelsen för Blue Shield Sweden
Ett konstituerande årsmöte är planerat till slutet av oktober. Fram till dess leds den svenska kommittén av en interimsstyrelse (tillfällig styrelse) som ansvarat för arbetet under ansökningsprocessen.
- Helene Rånlund, Svenska ICOM (International Council of Museums)
- Malin Myrin, Svenska ICOMOS (International Council on Monuments and Sites)
- Marcus Bengtsson, Svenska ICOMOS (International Council on Monuments and Sites)
- Johanna Fries-Markiewicz, Riksarkivet för ICA (International Council on Archives)
- Greger Bergvall, Kungliga Biblioteket för IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions)
Adjungerade ledamöter:
- Akram Ijla, PhD., Culture Heritage in Conflict
- Carl L. Thunberg, Västernorrlands Museum
Mer information om Blue Shield
Den svenska kommittén deltar på Blue Shield Internationals General Assembly 10–12 september i Bukarest, Rumänien, där temat är Haagkonventionens 70 år. Organisationens namn kommer från användningen av den blå sköld som enligt konventionen kan användas för att märka och därmed skydda kulturegendom i väpnade konflikter. I Sverige är utmärkningen ett statligt ansvar som hanteras av länsstyrelserna och Riksantikvarieämbetet.
Läs mer om Blue Shield Länk till annan webbplats.
Kontaktinformation
Helene Rånlund
chair@icomsweden.se
076-720 03 02
Malin Myrin
vicepresident@icomos.se
076-123 19 51
-
5 september 2024Till skydd för kulturarvet – nu startar Blue Shield Sweden
-
31 maj 2024Årets Almapristagare på besök
-
22 maj 2024Nyöppning av kafé och restaurang på KB
-
21 maj 2024Föräldraskap och hundar – årets statistik om svensk utgivning!
-
23 april 2024Se föreläsningar i efterhand på KB play