Tryckfrihetsförordningen nominerad som världsminne
Det svenska Unescorådet har nominerat Tryckfrihetsförordningen från 1766 till världsminneslistan. Bakom nomineringen står Riksarkivet och KB.
Yttrandefrihet betraktas i dag som en grundläggande mänsklig rättighet som möjliggör de andra rättigheterna. Den svenska tryckfrihetsförordningen från 1766 anses vara den första i världen – och den etablerade även den svenska offentlighetsprincipen som var världsunik i nästan två sekel.
Nomineringen till världsminneslistan omfattar de källor på Riksarkivet som berättar om lagstiftningens tillkomst. Dessutom ingår en del av det som blev resultatet av förordningen: trycksaker och pamfletter som i dag förvaras på KB. Tillsammans dokumenterar materialet ett viktigt steg i de mänskliga rättigheternas utveckling och demokratins framväxt.
Unescos Världsminnesprogram
Unescos Världsminnesprogram (Memory of the World) grundades 1992 och uppmärksammar det skrivna kulturarvet. Världsminnen kan vara av papper, pergament, trä eller i form av film, foton och filer. Idén är att de bidrar till kunskapsbyggande och informationsinhämtande och därmed är en del av yttrandefriheten.
Läs mer
-
17 oktober 2024Svensk Bokkonst firar 90 år – här är årets vinnare!
-
11 oktober 2024Se föreläsningar i efterhand på KB Play
-
9 oktober 2024Kulturminnesvårdens äldsta historia blir tillgänglig för alla
-
17 september 2024Norrländska dagstidningar blir digitalt tillgängliga
-
5 september 2024Till skydd för kulturarvet – nu startar Blue Shield Sweden