Grat­tis cd-skivan 40 år!

1982 inleddes en ny era när cd-skivan började säljas i skivbutikerna. Det är alltså 40 år sedan den blanka lilla skivan kom ut på marknaden och började bli var mans egendom. Svensk musikhistoria utgiven på cd finns bevarad på KB.

Fem cd-skivor ligger omlott på en virkad duk på ett bord

En blank jubilar

Sex miljarder bitar på en skiva

Redan i slutet av 1960-talet inledde Philips och Japans public servicebolag NHK ett samarbete för att skapa en digital skiva som ersättning för den analoga vinylen. Flera aktörer inom grammofonindustrin började utveckla sina versioner av cd-skivan genom att olika tillverkare framställde sina egna prototyper. Philips föreslog då att man borde enas om en gemensam standard. I slutet av 1970-talet hade man kommit överens om storleken, typen av laser för avläsning och hur läsningen skulle avkodas. Philips tog hjälp av japanska Sony för att förfina tekniken.

I en tidig artikel, publicerad i Göteborgs-posten från mars 1979, berättar man om cd-skivan. Då har standarden ännu inte bestämts men tekniken förklaras sålunda: ”Informationen på skivan består av sex miljarder bitar. När den spelas avsöks spåret från undersidan av en laserstråle, flera gånger tunnare än ett människohår”.

"När den spelas avsöks spåret från undersidan av en laserstråle, flera gånger tunnare än ett människohår."

Söker man på ”compact disc” i KB:s tjänst Svenska dagstidningar Länk till annan webbplats. får man sex träffar år 1979. I mitten av 1980-talet ger samma sökning flera hundra träffar. Mycket beroende på att det i tidningarna då gjordes mycket reklam för nyutkomna cd-skivor, liksom för de cd-spelare som krävdes för lyssning.

Sex CD-omslag med svenska artister upplagda på ett bord

Svenska cd-utgåvor 1984–1989. Ljudet var än så länge inte optimalt.

De första artiklarna i svensk dagspress, konstaterar att cd-tekniken kommer att revolutionera grammofonindustrin, medan vinylen kommer att försvinna. I maj 1979 räknar man med att cirka två år återstår för färdigutvecklandet av den digitala tekniken och med facit i hand var det så det blev.

Från prototyp till lansering

Den första popskivan att ges ut kommersiellt på cd blev The Visitors med ABBA. Philips eget skivmärke Polygram gjorde några prototyper av cd-skivan inom olika musikgenrer för att testa ljud och teknik och ABBA:s skiva blev vald inom genren pop. Polygram gjorde tre prototyper av skivan innan den släpptes hösten 1982. En utgåva av skivan från 1983 finns på KB Länk till annan webbplats..

CD-skiva ABBA The visitors med etikett med arkivnummer

KB:s exemplar av ABBA:s The Visitors på cd från 1983.

I tv-programmet Tekniskt magasin från februari 1983  Länk till annan webbplats.tar man upp det nya digitala sättet att spela skivor. En svensk representant från Sony intervjuas om hur tekniken fungerar. Man får sig även en del allmän skivhistoria till livs i programmet. Den dåvarande chefen för Grammofonarkivet på Sveriges radio, Claes Cnattingius, var nämligen gäst i programmet.

Cnattingius var även den första chefen för Nationalfonoteket på KB. Den verksamheten inrättades 1958 vid KB eftersom riksbibliotekarien vid den tiden, Uno Willers, tyckte att musik borde ses som en lika viktig kulturbärare som böcker. Tack vare Nationalfonotekets tidiga insamlingsinsatser och att pliktexemplarslagen sedan 1979 även täcker in ljud och rörliga bilder, har KB idag ett audiovisuellt nationalarkiv där vi kan följa skivans svenska utgivningshistorik. Svenska ljudinspelningar som sprids i Sverige i minst 50 exemplar ska bevaras på KB.

I Svensk mediedatabas (SMDB) finns en hel del reklamfilmer för det nya mediet compact disc. Philips lanserar ljudrevolutionen i en reklamfilm som förmodligen är från 1983 Länk till annan webbplats.. Skivor och cd-spelare flyger runt och låten "Fame" spelas medan cd:n stolt visas upp.

Populära releaser på cd

Cd-skivan hade sin glansperiod på 1990-talet då försäljningen sköt i höjden. Från och med i mitten på 2010-talet började försäljningen gå ner och även utgivningen började minska. På senare år har man dock kunnat skönja en viss uppgång för cd-skivan.

Enligt den svenska avdelningen inom IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) blev det en kraftig uppgång i försäljningen 2021 både i Sverige och utomlands. Förmodligen beroende på att några ytterst populära releaser släpptes under det året, till exempel ABBA:s album Voyage Länk till annan webbplats. och den brittiska artisten Adeles 30 Länk till annan webbplats.. Försäljningen ökade då för första gången sedan 2005.

Vi säger grattis till cd-skivan som firar 40 år och önskar den en ljus framtid!

Cd-omslag till ABBA:s Voyage och Adeles 30

Två storsäljare på cd år 2021 var ABBA och Adele.