Europas biblioteksorganisationer enas inför EU-valet
Europas biblioteksorganisationer har nu presenterat ett gemensamt manifest inför det kommande EU-valet: "Bibliotek för en hållbar framtid". Du som arbetar på och med bibliotek kan använda manifestet på flera sätt i ditt arbete.
Framtagandet av manifestet har möjliggjorts genom samarbete mellan organisationerna Public Libraries 2023, EBLIDA, IFLA, NAPLE och LIBER. Målsättningen med ett samlat initiativ är att det ska öka intresset för biblioteksfrågor bland Europaparlamentariker och beslutsfattare. Förhoppningen är att manifestet ska placera biblioteksfrågor högt upp på den politiska agendan och stärka bibliotekens demokratiska roll.
Manifestet, med titeln "Libraries for a sustainable future – Manifesto for the 2024 EU Elections" har fem punkter:
- Bibliotek garanterar rättvis (likvärdig) tillgång
- Biblioteken stödjer levande demokratier
- Bibliotek driver inkluderande innovation
- Bibliotek värnar Europas minne
- Bibliotek driver global utveckling
Dessa punkter omfattar hela Sveriges allmänna biblioteksväsende, alltså alla typer av bibliotek och representerar deras kärnuppdrag. Genom att enas kring detta manifest hoppas organisationerna på att skapa en starkare röst för biblioteksfrågor både i EU och nationellt.
Manifestet kan användas på flera nivåer, från att sätta biblioteksfrågor på den politiska agendan till att användas som underlag för interna diskussioner om verksamhet och strategiska frågor. Manifestet kan också kommuniceras ut mot allmänheten i form av program och evenemang – och uppmärksamma att bibliotek är viktigt i ett demokratiskt samhälle.
Så kan ditt bibliotek använda manifestet
- Genom att läsa manifestet får du en god bild av vilka områden som Europas biblioteksorganisationer enas kring som mest avgörande för framtiden.
- Manifestet är en bra utgångspunkt för alla bibliotek att internt diskutera framtidsfrågor och fortsatt utveckling.
- Ditt bibliotek kan använda manifestet och innehållet som utgångspunkt för program och evenemang riktat till allmänheten, både före och efter EU-valet.
Genom ett gemensamt manifest hoppas Europas biblioteksorganisationer på att stärka bibliotekens demokratiska roll i samhällets utveckling.
Bakgrund
Det finns flera Europagemensamma biblioteksorganisationer som under många år inom respektive organisation strävat efter att dela erfarenheter, kunskap och kunnande och genom det skapa en gemensam bild av bibliotekens behov, utveckling och riktning inför framtiden. Genom att följa andra länders arbete kan det egna nationella arbetet stärkas och berikas.
Februari 2022 skapades ett samverkansprogram Länk till annan webbplats. mellan The National Authorities on Public Libraries in Europe (NAPLE) Forum Länk till annan webbplats., European Bureau of Library, Information and Documentation Associations (EBLIDA) Länk till annan webbplats. och Public Libraries 2030 (PL2030) Länk till annan webbplats.. Det blev ett viktigt steg för att i högre grad skapa gemensamma samtal kring biblioteksfrågorna.
Från den plattformen har samverkan ytterligare utvidgats till att omfatta IFLA:s regionala Europadivision Länk till annan webbplats. och Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche – Association of European Research Libraries (LIBER) Länk till annan webbplats..
Sedan 2014 har KB varit aktiva i NAPLE Länk till annan webbplats., biblioteksmyndigheternas organisation. Idag har KB en aktiv roll inom organisationen och är engagerade inom arbetsgrupperna Länk till annan webbplats. för till exempel National minorities och e-boksgruppen. KB har också bidragit med texter till NAPLEs blogg Länk till annan webbplats. om bland annat Agenda 2030 och öppen vetenskap.
Läs mer om KB:s internationella samverkan här Länk till annan webbplats..
Vill du ha fler nyheter från KB?
Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..