Föreläsning i Roggebiblioteket: Sverige 1523

Varför valdes Gustav Vasa till kung just i Strängnäs? Välkommen till en presentation av Riksarkivets årsbok om Sverige år 1523!

Riksarkivet ger i år ut en årsbok om Sverige för femhundra år sedan: Sverige 1523. Kungavalet i Strängnäs, aktörerna och betydelsen av 1523 är en viktig del av boken.

Men landet var stort och skiftande med en västra och en östra rikshalva. Det finns helt enkelt mycket mer att belysa. Boken är avsedd att ge en så mångfacetterad, levande och autentisk lägesbeskrivning som möjligt av det kungarike i norr som 1523 redan hade en månghundraårig historia och fortfarande var katolskt: det var fyra år till reformationsriksdagen i Västerås.

Elin Andersson (KB), medredaktör för Sverige 1523.

Bokens huvudredaktör Claes Gejrot (Riksarkivet) samtalar med Olle Ferm (Stockholms universitet) om händelserna kring kungavalet i Strängnäs 1523.

Martin Berntson (Göteborgs universitet) föreläser utifrån sin artikel ”Hur religiös var man 1523?”.

Tid: 2 juni kl. 14.00
Plats: Roggebiblioteket, Lektorsgatan 4, Strängnäs
Entré: Fri entré. Ingen föranmälan. Välkommen!
Kontakt: info@kb.se

500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid

Föreläsningen arrangeras som en del i 500-årsresan. I år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Strängnäs. Med avstamp i den historiska händelsen bjuder Strängnäs kommun in till en mängd gemensamma upplevelser i bred lokal samverkan.